Volkswagen Sedric brengt autonoom rijden naar hoger level 06/03/2017 21:00

Volkswagen tilt autonoom rijden naar een volgend niveau. Met de introductie van de Sedric, dat staat voor SElf DRIving Car, gaat men een stap verder dan het overnemen van de besturing. De Sedric is feitelijk een taxi van de toekomst.

De introductie van de Sedric geeft blijk van Volkswagen's ambities om zelfrijdende auto's te gaan bouwen. Volgens de fabrikant is de conceptcar ontwikkeld voor 'stadium 5 van autonoom rijdende voertuigen'. Daarbij is er geen bestuurder meer nodig en kan de Sedric zelfs dienst doen als deelauto.

Sedric roepen met 'The Button'
De Sedric, die onder de vlag van de Volkswagen Group wordt uitgebracht en niet als één van haar merken, is op te roepen met behulp van de 'The Button'. Met een druk op deze afstandsbediening doe je een verzoek om de Sedric voor te laten rijden. In de toekomst is het de bedoeling dat met name de steden beschikken over talloze Sedrics waardoor deze binnen no-time voor je kunnen klaarstaan. Op 'The Button' verschijnt na het oproepen de nog resterende tijd tot de dichtstbijzijnde Sedric bij je is.

Praten met Sedric
Eenmaal ingestapt kun je tegen de Sedric praten als tegen een menselijke chauffeur. Je kunt je bestemming doorgeven, een verzoek indienen over de te rijden route of een eventuele tussenstop aan het voertuig kenbaar maken. Vervolgens kun je lekker achteroverleunen en rijdt de Sedric je naar je bestemming.

Geen stuur en pedalen
De Sedric is uiteraard elektrisch aangedreven. De platte batterijen hebben een plek gevonden in de vloer van de auto en geven hun kracht door aan een eveneens laag ingebouwde elektromotor. Wat voor vermogen die levert? Dat is blijkbaar niet relevant. Volkswagen noemt het niet eens. Logisch ook, de Sedric beschikt namelijk niet over een stuur of pedalen waardoor zelf rijden niet eens een optie is.

Kinderen en kleinkinderen op komst
Met de presentatie van deze conceptcar geeft Volkswagen het startschot voor een waar offensief van zelfrijdende auto's. Volgens de Duitse gigant is het de vader van een complete generatie autonome auto's. Binnenkort kunnen er volgens Volkswagen 'kinderen en kleinkinderen' verwacht worden binnen de verschillende merken van het concern.