Tesla opent nieuwe fabriek in Nederland 28/09/2015 19:00

We mogen dan geen eigen volumemerken hebben, maar Nederland is wel een autofabriek rijker. Het Amerikaanse Tesla heeft afgelopen week in Tilburg haar nieuwe fabriek geopend.

Niet in Amsterdam, Rotterdam of een andere grote en internationaal bekende Nederlandse stad, maar in het Brabantse Tilburg is de afgelopen jaren gewerkt aan de uitbreiding van de fabriek van Tesla. Er zijn straks 600 arbeidsplaatsen beschikbaar en per week moeten er in eerste instantie 450 auto's van de band rollen. Dat zijn er 200 meer dan al het geval was.

1.000 auto's per week
Tesla zal in de fabriek tot maximaal 1.000 auto's per week kunnen produceren. Of eigenlijk assembleren, want de onderdelen auto's worden min of meer kant-en-klaar aangeleverd vanuit het Amerikaanse Freemont waarna in ons land de accu's worden geplaatst en de auto's verder rijklaar worden gemaakt. In eerste instantie gaat dat om de in ons land populaire Model S en de op stapel staande Model X. Volgens Tesla's CEO Elon Musk is er bovendien nog voldoende ruimte om door te groeien.

Indoor-testbaar
Een unieke feature aan de fabriek is een 750 meter lange indoor-testbaan. Waar die bij 'normale' autofabrikanten altijd buiten de fabriek lag kon Tesla die binnen bouwen. De auto's stoten immers geen uitlaatgassen uit.