Jaguar by Oliver Sweeney schoenen 28/09/2015 13:00

Chique stijlvolle schoenen zijn doorgaans niet zo geschikt voor een stevig potje sturen. Daar hebben Jaguar en Oliver Sweeney (een kleding- en schoenenmerk) nu een antwoord op. De schoenen zijn stijlvol en chique, maar tegelijkertijd speciaal gericht op de sportievere autorijder.

De Jaguar by Oliver Sweeney-range is niet zomaar een lijn schoenen waarop een Jaguar-label geplakt is. Het is daadwerkelijk een intensieve samenwerking geweest. Zo is het ontwerpproces op eenzelfde manier aangepast als bij een auto. Eerst zijn kleimodellen vervaardigd, waarvan met composiet kunststof preproductie-monsters zijn gemaakt met behulp van een 3D-printproces. Na goedkeuring van de ontwerpen gingen de preproductie-exemplaren naar de Oliver Sweeney-fabriek in Italië, waar ze als voorbeeld dienen voor de volledig met de hand te maken eindproducten.In de schoenen zijn volgens zijn scheppers designkenmerken van de door Ian Callum vormgegeven Jaguar XJ te ontwaren. Het gebogen patroon in het stiksel is vormgegeven naar het voorbeeld van de kenmerkende D-stijl van de Jaguar XJ, terwijl het profiel van het teenstuk de signatuur heeft van de grille met zijn afgeronde hoeken.Ook de benaming van de schoenen is een knipoog naar Jaguar. Ze heten Whitley en Sayer. De namen verwijzen naar Jaguars hoofdkwartier in Whitley, Coventry – thuisbasis van Jaguar design en van de Advanced Design Studio – en naar Malcolm Sayer, een van de meest vermaarde designers die Jaguar heeft gekend.

Om zich speciaal te richten op de autorijder hebben de schoenen een aantal unieke kenmerken zoals de superflexibele en toch stevige zool voor maximaal rijcomfort, met behoud van de elegante stijl van de bovenzijde van de schoen. De afgeschuinde hak fungeert als soepel draaipunt voor een perfecte pedaalbediening. Verder is het vrijwel uitgesloten dat de schoen blijft haken achter de pedalen, dankzij de zeer smalle randen van de zool.De nieuwe Jaguar by Oliver Sweeney-range van elegante rijdersschoenen is te bestellen via www.oliversweeney.com en en www.jaguar.co.uk.