Mercedes-AMG A 45 verovert de koppositie terug 28/06/2015 14:00

Mercedes-AMG laat hun benjamin, want dat is de A-klasse voor Mercedes' performanceafdeling, niet zomaar kleineren. De Audi RS 3 Sportback mocht hun A-klasse dan weliswaar overtroffen hebben, ze vechten terug. De vernieuwde A-klasse AMG is met 381 pk namelijk weer de sterkste!

Met zijn introductie in 2013 veroverde de Mercedes-Benz A 45 AMG, voortaan Mercedes-AMG A 45 genaamd, direct de leidende positie in zijn segment. En ondanks dat die zijn koppositie eventjes heeft moeten afstaan aan de 7 pk sterkere Audi RS 3 Sportback legt Mercedes-AMG de lat gewoon weer hoger. De viercilinder turbomotor kreeg een nieuwe lay-out van de kleppentrein, een geoptimaliseerd verbrandingsproces en aangepaste aansturing van de turbo waardoor het 2.0 liter blok voortaan 381 pk en 475 Nm weet op te wekken. Een record, want met 191 pk per liter is er geen viercilindermotor die beter presteert.

Sneller naar de honderd
Het toegenomen vermogen heeft eveneens zijn uitwerking gehad op de sprintcijfers. Voortaan accelereert de A 45 0,4 seconde sneller naar 100 km/h waardoor de officiële tijdsmeting op 4,2 seconden komt te staan. En laat dat nu net 1 tiende seconde sneller zijn dan de concurrent uit Ingolstadt.

Dynamic Select voor een nog intenser geluid
Maar er is meer. Want ook het vijfcilinder-geluid van de RS 3 moest overwonnen worden. Mercedes-AMG heeft dat gepoogd middels het Dynamic Select systeem waarbij de standen Comfort, Sport, Sport+ en Individual niet alleen zorgen voor aanpassingen aan de besturing, reactie op het gaspedaal en instellingen van de versnellingsbak maar ook een voller geluid van de turbomotor moet realiseren. In Sport+ wordt bovendien tussengas gegeven. Wie dat wenst kan kiezen voor het AMG Dynamic Plus-pakket waarbij een nieuw ontwikkeld mechanisch sperdifferentieel de vierwielaandrijving moet ondersteunen voor nog meer grip.

Nieuw 'A-wing' design
In lijn met de meest recente AMG-modellen werd ook voor de A 45 een nieuwe voorbumper ontworpen. Deze heeft het typerende A-wing frontdesign gekregen. Daarboven zien we voortaan standaard LED-koplampunits met 'wenkbrauwen' als dagrijverlichting. Een nieuwe diffusor en subtiele aanpassingen aan de aerodynamica maken de A 45 tot een nog sportievere verschijning.

Debuut op de IAA
De Mercedes-AMG A 45 zal dit najaar zijn werelddebuut beleven op de IAA in Frankfurt (september) en later die maand zij-aan-zij met de vernieuwde A-klasse bij de dealers staan.