Audi gaat naar de maan met Lunar Quattro 25/06/2015 18:00

Audi werkt aan een missie naar de maan. En nee, dit is geen grap. Samen met het Duitse team ‘Part-Time Scientists’ werkt de autofabrikant aan de ontwikkeling van deze Lunar Quattro. En daarmee moet in 2017 een ritje op de maan worden gemaakt. De belangrijkste feiten omtrent dit bijzondere project.

De missie naar de maan komt voort uit het Google Lunar XPRIZE-project. Daarbij worden technici en ondernemers uitgedaagd tot de ontwikkeling van kostenvriendelijke methodes om de ruimte met behulp van robots te ontdekken. Om kans te maken op de overwinning, dient een team een robot op de maan te zetten die minimaal 500 meter kan afleggen en daarbij beelden in hoge resolutie naar de aarde stuurt. Wie wint krijgt niet alleen de eer, maar er is bovendien prijzengeld van 30 miljoen dollar beschikbaar.

Wat doet Audi aan het project?
Audi heeft haar commitment gegeven aan het Duitse team 'Part-Time Scientists'. De fabrikant ondersteunt het team op diverse fronten, waaronder met lichtgewicht bouwwijzen, e-mobility, permanente vierwielaandrijving en natuurlijk autonoom rijden. Ook assisteert Audi bij het uitvoeren van tests en kwaliteitscontroles. Audi's Concept Design Studio in München buigt zich bovendien over het design van de Audi Lunar Quattro maanwagen. Wat kan de Lunar Quattro?
De Audi lunar quattro bestaat voor het grootste deel uit aluminium. Voor de aandrijving zijn er vier elektromotoren, één per wiel. Inderdaad, Audi noemt dat dan met plezier 'quattro'. Om de elektromotoren van energie te voorzien zijn er verstelbare zonnepanelen die de elektriciteit naar een lithium-ion accu sturen. Snel is de Lunar Quattro niet, hij kan een topsnelheid van 3,6 km/h behalen. Maar daar gaat het ook niet om. Het belangrijkste doel is om 500 meter af te kunnen leggen op het ruige maanoppervlak. Om dat enigszins te kunnen testen zal de Lunar Quattro testritten gaan maken in de Alpen en op Tenerife. Wanneer vertrekt Audi naar de maan?
Het ruimteschip van de 'Part-Time Scientists' met de Audi Lunar Quattro aan boord wordt in 2017 gelanceerd. De ruim 380.000 km lange reis naar de maan neemt zo'n vijf dagen in beslag. Het is de bedoeling dat het ruimtevaartuig neerkomt nabij de plek waar in 1972 de Apollo 17 landde tijdens de laatste bemande maanmissie. Of Audi daadwerkelijk de ruimte in zal gaan is de vraag, ze strijden samen met nog 15 andere teams voor de overwinning.