Range Rover Sport trotseert 'stairway to heaven' 13/02/2018 10:00

Het is inmiddels traditie bij Jaguar-Land Rover: de lancering van een nieuw model extra in de verf zetten via een waanzinnige (publiciteit)stunt. En deze kamikaze-actie met de Range Rover Sport P400e zou weleens de spectaculairste tot dusver kunnen zijn.

Jaguar-Land Rover hoef je niet leren hoe je een stunt moet verzinnen. Bij de introductie van de relatief compacte Jaguar E-Pace ging het met een koprol in het luchtledige. De grotere F-Pace deed een looping, terwijl de XF aan het koorddansen sloeg over de Thames. En wie herinnert zich nog het bezoekje van de Discovery (vorige generatie) aan het vervaarlijke Tsjernobyl, toen Land Rover vond dat haar iconische SUV nog niet genoeg aandacht toebedeeld kreeg? Ondergrondse duikbootbases en al werden daarbij gehaald.
Expedities
Bovenstaande zijn enkel nog maar voorbeelden uit recente tijden. Vroeger ging het zelfs nog veel gekker. Toen ondernam met name Land Rover pas echte expedities, op leven dood. Ging het over weken, maanden en jaren, niet over enkele uurtjes.
Zo reed in 1953 een Land Rover Series I van Nairobi naar Londen. In 1960 reed men voor het eerst van Panama naar Colombia. In 1971 was het, nu met een Range Rover, de eerste keer dat iemand van Canada door de VS en Zuid-Amerika naar het zuidelijkste puntje van het continent reed. En dit is slechts een minuscule greep uit een lange, lange lijst aan spectaculaire stunts van de Britten.
Op naar de hemel
Maar ook anno 2018 haalt Land Rover nog dingen uit die niet eerder gedaan zijn. Het 4x4-merk liet de nieuwe Range Rover Sport P400e, een plug-in hybride, namelijk de Heaven's Gate in Tianmen bestijgen, de befaamde hemelpoort van China. Niet zomaar een dingetje, want de ogenschijnlijk oneindige trap is een 130 meter hoge en 57 meter brede natuurlijke boog rond een immense rotsformatie. Een weliswaar door de mens gemaakt schouwspel waar niet makkelijk te geraken valt.Nederlands tintje
Als normale sterveling dien je eerst een kabelbaan van 7,5 kilometer te nemen om de 'stairway to heaven' überhaupt aan te raken, moet je vervolgens de ruim 11 kilometer lang en 99 bochten tellende Dragon Road trotseren en tenslotte een 45 graden steile trap op met een slopende 999 treden.
Het spreekt voor zich dat de Range Rover Sport vooral tijdens het laatste stukje bewees wat meer in z'n mars te hebben dan een SUV voor de wekelijkse boodschappen. Saillant detail: tijdens de helse rit naar de hemel zat Ho-Pin Tung achter de knoppen, de Chinees-Nederlandse coureur die onder andere furore maakte in de 24 Uren van Le Mans.