Alfa Romeo maakt comeback in Formule 1 29/11/2017 14:00

Sauber F1 Team wordt Alfa Romeo Sauber F1 Team vanaf het seizoen 2018. Daarmee keert het Italiaanse merk na een afwezigheid van 30 jaar terug in de hoogste klasse van de autosport.

Het gerucht hing al langer in de lucht, en nu is het officieel: Alfa Romeo keert terug naar de Formule 1, de sport waar het in 1985 voor 't laatst afscheid nam. Met ingang van het volgende F1-seizoen zal het Italiaanse merk z'n naam verbinden aan het Zwitserse F1-team van Sauber. De titelsponsoring maakt deel uit van een meerjarige technische en commerciële samenwerking tussen Alfa Romeo en Sauber.Kweekvijver van Ferrari?
Met de aangekondigde comeback rijst natuurlijk al snel de prangende vraag of Alfa Romeo Sauber F1 Team zich stilletjes zal ontwikkelen als de kweekvijver van zusterteam, maar uit hiërarchisch oogpunt belangrijkere Scuderia Ferrari Formula 1 Team. Anders gezegd, een zelfde soort 'vader-zoon-'relatie dat Toro Rosso met Red Bull Racing heeft. Ferrari zal in elk geval de motoren aan het kersvers gesmeden F1-team leveren. Roerige F1-historie
Voor jonge Formule 1-fans zal Alfa Romeo als compleet nieuw aanvoelen, maar het merk wel degelijk een rijke historie in de sport. Zo was het halverwege vorige eeuw actief in de Formule 1 als constructeur en wist het in die periode zelfs te domineren, mede dankzij legende Juan Manuel Fangio achter het stuurwiel. Begin jaren '60 maakte Alfa z'n eerste comeback, maar destijds als motorleverancier. Dit duurde tot 1979, om in het jaar daarop weer voorop de bolides te prijken als constructeur. Deze periode was echter een stuk minder succesvol en in 1985 werd besloten de Formule 1 te laten voor wat het was en heden is. Tot nu, ruim 30 jaar na dato.